03 mei 2021 De keukenstoel
Laatst las ik in de krant dat veel mensen terecht komen bij de kinesist omdat ze door het thuiswerken te lang op een “slechte” stoel zitten, een keukenstoel bv – en daardoor allerlei klachten ontwikkelen. www.vrt.be/vrtnws
Maar is de keukenstoel eigenlijk wel het probleem? Als Alexanderadept hou ik erg veel van die goeie ouwe keukenstoel, dus dat hij de oorzaak zou zijn van problemen, wil ik bij deze graag even rechtzetten.
Want het gaat niet over de stoel, maar over wat je ermee doet.
Ik trap een open deur in als ik zeg dat je best niet te lang op een stoel blijft zitten. Dat weten we allemaal, toch? En toch, toch vallen we steeds weer in de valkuil dat ineens uren voorbij zijn gestreken en we stram en stijf van onze stoel afkomen.
Is er dan iets dan je kan doen om toch zo optimaal mogelijk lange periodes te zitten? Jazeker.
Ik noem dit het 2 stappen-proces: aandacht en stoppen.
We hebben allemaal van die gewoontes waarvan we weten dat we die beter niet zouden doen. Zoals je nek uitsteken naar je scherm, of je voeten rond de poten van je stoel draaien. Of doorgezakt zitten, je benen kruisen, of scheef op je stoel zitten.
Terwijl je dit leest, ben je misschien als vanzelf anders gaan zitten. Misschien zit je rechter? Zit je nek weer op z’n plek? Staan je beide voeten op de grond? Gebruik je het volledige zitvlak van je stoel?
Hoe is dat gebeurd? Gewoon, door je bewust te worden van wat je aan het doen was. Want door even aandacht te geven aan hoe je zit, ga je als vanzelf een andere houding aannemen.
Maw, aandacht en stoppen.
Welke houding dat is, is eigenlijk niet zo belangrijk. Als je maar regelmatig varieert.
En natuurlijk, stoppen door nu en dan eens op te staan is ook een goed idee. Rek je dan eens goed uit en beweeg even je enkels, je knieën, heupen, wervelkolom, schouders, ellebogen en polsen.
Slaak een diepe en bevrijdende zucht.
En tussendoor: aandacht en stoppen. Je lichaam én je geest zullen je dankbaar zijn.